Klasa Optimist

Optimist je mala popularna jedrilica za jednu osobu, namijenjena djeci do 15 godina. U našem klubu jedre školarci, početnici i natjecatelji. Kroz pripreme i regate Hrvatskog kupa naši najmlađi posjete cijelu hrvatsku obalu.
Treninzi za natjecatelje održavaju se kroz cijelu godinu. Sezona je podijeljena na zimske i proljetne pripreme, državno prvenstvo te europsko, odnosno svjetsko za one koji su ostvarili pravo nastupa.
Škola jedrenja održava se svakog ljeta, a više informacija možete pronaći ovdje.

Optimist - HJS



Klasa 420

Kadetska klasa, dvojac, dobila je naziv 420 po duljini trupa od 4 metra i 20 centimetara. Uobičajen je slijed klasi optimist, ako se jedriličar odluči za tandemsko jedrenje. Posada se sastoji od kormilara i flokista koji je dobio naziv po prednjem jedru - floku. Za jedrenje u vjetar koristi glavno jedro i flok, a pri jedrenju vjetar u bok i niz vjetar jedriličari dodatno razapnu spinaker.
Jedriličarski klub Uskok redoviti je domaćin trening kampova i regata za klasu 420.

Klasa 470

Starija sestra klase 420, malo duža, ali znatno kompliciranija jedrilica. Jedina je jedriličarska disciplina u kojoj su hrvatski predstavnici osvojili zlatno olimpijsko odličje. To su ostvarili Sime Fantela i Igor Marenić na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.
Zadnjih godina gubi na popularnosti zbog dolaska novijih, bržih i "atraktivnijih" klasa.

Klasa 49 er

49
49

Klasa 49er FX

fx
fx

Klasa Melges 24

m24
m24

Klasa Krstas

krstas
krstas