Škola jedrenja za studente 2024

U suradnji Jedriličarskog kluba Uskok i Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru, organizirana je škola jedrenja za studente. Program je održan u dva petodnevna termina, od 15. do 19. srpnja te od 22. do 26. srpnja, a sudjelovale su dvije grupe od po 16 polaznika.

Tijekom petodnevne škole, studenti su imali priliku upoznati osnove jedrenja i pomorskih vještina. Svaki je dan počinjao u 15:00 sati s teorijskom nastavom, gdje su polaznici učili dijelove broda, osnovne jedriličarske kurseve, vjetrove, vezivanje čvorova te pravila prednosti na moru. Naši treneri, bivši takmičari J.K. Uskok i sadašnji studenti, s modernim su pristupom objasnili teoriju na inovativan način. Znanje i vještine koje su usvojili studenti svakodnevno su provjeravali kroz kvizove, podijeljeni u četiri posade po četiri člana.

Nakon teorijskog dijela, u 16:00 sati slijedio je praktični dio, gdje su studenti isplovljavali na jedrilicama klase J-70. Svaka posada imala je svog trenera na brodu, koji je zajedno s ekipom dizao jedra i pripremao šarenu flotu za isplovljavanje na more ispred kluba. Jedrenje po Maestralu započinjalo je lagano, s fokusom na usvajanje osnovnih vještina jedreći “mezzonave – mezzonave“. Redovitim rotiranjem članova posade, svaki je student imao priliku isprobati sve pozicije na brodu.

Napredak studenata bio je iznenađujuće brz, pa su do petka već bili spremni za regatavanje s gennakerima. Tom su prilikom među sudionicima počeli profilirati budući kormilari i odlični članovi posade. Bilo je i onih koji su jednostavno došli uživati u vjetru i moru. Pritom su svi, bez obzira na motivaciju, pokazali zavidnu razinu znanja, dok su se natjecali na poznatom kursu “crvena – žuta – crvena”, skupljajući bodove za ukupne pobjednike tjedna.

Oko 18:00 sati flota se vraćala u porat, gdje su studenti raspremili brodove. Večeri su nastavljene druženjem uz gradele ispred hangara, glazbu i projekciju snimki s mora na zidu hangara. Ovi trenuci zajedničkog druženja omogućili su studentima da se opuste, podijele dojmove o danu i dodatno učvrste veze stečene tijekom škole jedrenja.

Velika zahvala trenerima i svim volonterima koji su podržali ovaj projekt. Bilo je tu puno posla: dovoz brodova, priprema brodova u škveru, priprema materijala za teorijsku nastavu i angažman s medijima. Njihova predanost i trud bili su ključni za uspjeh ovog projekta.

Zahvaljujemo Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru i upravi Jedriličarskog kluba Uskok na njihovoj podršci. Posebna zahvalnost ide prijateljima iz Biograda koji su posudili brodove i time značajno doprinijeli uspjehu ovog projekta.

Za polaznike, ova škola jedrenja predstavlja samo ulaznicu u svijet jedrenja. Po završetku škole, studenti su imali priliku učlaniti se u klub. Iznimno nas raduje što je čak 25 polaznika izrazilo želju da nastavi jedriti na regatama krstaša, učiti i volontirati u klupskim aktivnostima. Ovaj entuzijazam i predanost potvrđuju uspjeh škole i obećavaju svijetlu budućnost za jedriličarski klub Uskok.