Godišnje natjecanje koje se sastoji od serije regata za klasu Melges 24 u Hrvatskoj. Sezona je kalendarski podijeljena u dva dijela, zimsko/proljetni (veljača – svibanj) i jesenski dio (rujan – studeni). Kalendar Cup-a predstavlja broj regata u seriji i datume održavanja.

Na svim regatama iz Cup-a, osim Otvorenog Prvenstva Hrvatske i Međunarodnih regata, format natjecanja je šest (6) jedrenja u dva (2) dana (subota- nedjelja) dok je petak predviđen za dolazak, registraciju i vaganje posada. Ako je hrvatska domaćin međunarodne regate (SP/EP/ESS) ista će biti dio Cup-a te će biti organizirana u formatima kako je to definirano aktima IM24CA.

Otvoreno Prvenstvo Hrvatske (OPH) natjecanje je od posebnog značaja i sastavni dio CRO Melges 24 Cup-a te se uvijek održava kao posljednja regata u sezoni. Format natjecanja je devet (9) jedrenja u tri (3) dana (petak – nedjelja) dok je četvrtak predviđen za dolazak, trening, registraciju, premjeravanje i vaganje posada.

U pravilu suorganizacija OPH se dodjeljuje klubu kojeg predstavlja posada koja je aktualni prvak Hrvatske. Ako taj klub ne prihvati ulogu suorganizatora to pravo stječe klub prve slijedeće posade po plasmanu na OPH.